dissabte, 27 de juny del 2009

Via verda... de Murieta a Antoñana i Vitòria




Abaigar... arribem just quan s'ha post el sol... a Casa Lucia, una casa de turisme rural on la seva mestressa ens rep amb frescor i en català!! Som els únics hostes (és dimarts...) i ens dona una habitació a cadascú de nosaltres... des de les meves finestres veig el campanar de l'esglèsia i oloro a camp... escolto un gos...

Abaigar és molt a prop de Murieta, on demà comencem el tram de via verda del ferrocarril Basc-Navarrès, fins a Antoñana, passant per Ancín i Acedo.



A Antoñana ens trobarem amb Susana de Bermeo (Bilbo) que farà el tram de tornada amb nosaltres fins a Murieta, i d'allà amb el cotxe i les bicis... a dinar a Erentxun, des d'on després de l'àpat farem el tram fina a la boca nord del túnel del Puerto Ullibarri.



Murieta es troba a 487 metres sobre el mar, i Antoñana a 599. El recorregut de 26,2 Kms és sempre en un suau desnivell, sempre per sota de l'1%, i només el tram final prop de Antoñana, trobem un promig del 2,4 %.


Sortim en direcció W per un tram semi asfaltat que passa a sorrós i algun tram pedregós... sempre voltats d'algun arbre de ribera i camps. Arribem a l'entrada del túnel de 1415 metres entre Acedo i San Andrés. No hi ha llum i a dins hi fa molta fresca i humitat. Un rera l'altre i amb la llum de les llanternes avancem vivint una aventura diferent i bonica. A la sortida, de sobte el sol i la caloreta que ja trobaven a faltar... (per poca estona). De la boca nord del túnel, surt un baf de boira que fa boniques les fotografies... s

El Pont de les Tabusseres, impressionant, sobre l'Ega i la carretera... i aviat Santa Cruz de Campezo a la nostre esquerra, amb el campanar que destaca sobre el fons de bosc frondós.


Antoñana queda enlairat, i hem de creuar la carretera. A mitja rampa cap al cim del poble (on hi ha el bar!), una font fresquíssima.
Un lloc molt per quedar-s'hi.



Farem unes olives i una Heinneker... i cap a Murieta de nou.



Acedo és un poble on paga la pena parar-hi, visitar la plaça rera l'església... i la seva font. Un tros del traçat del tren s'ha privat... i s'ha de fer una zigazaaga per la carretera.



Traçat recomanable... anar i tornar 50,5 kilòmetres per l'antic ferrocarril d'Estella a Vitòria...