dijous, 23 d’octubre del 2008

Sant Adrià



Avui he tingut la "sort" de perdre'm sota les xemeneies de la central tèrmica del Besòs... dic sort, perquè mai no m'hi havia acostat, i ara que, precisament és centre d'atenció del país, doncs la central ha de tancar abans del 2010 per obsoleta, donat que el rendiment de les modernes centrals termoelèctriques és molt més elevat, i a l'hora menors els residus llençats a l'atmosfera.

La central, és va construir a la dècada dels 70, i durant anys ha generat 1050 MW (energia suficient per abastir tot Catalunya). Ara ja només estan operatives dues de les tres "xemeneies", i si fes falta, en només 3 hores es poden posar en marxa i entregar a la xarxa 700 MW. Avui les tres estaven apagades, però m'ha vingut al cap que una mica abans d'aquest estiu, vaig veure entrant per la Meridiana, una , la de la dreta, que treia un fum blanc que s'elevava llarg.... Així doncs sembla ser que ara només es posen en marxa en cas de necessitat per algun incident o pic de consum.

Per anar de la tèrmica al centre del nucli de Sant Adrià, es fa una volta estranya entre descampats i es passa per sota el ferrocarril....

Tenia una cita molt important a l'ajuntament... és per això que he pogut agafar un fulletó i consultar algunes de les dades i coses que ací explico de la tèrmica.

Diu que les torres tenen una alçaria de 200 metres, el que fa que sigui la construcció més alta de la façana marítima de Barcelona.

Amb el final de la seva vida útil, com deia cap al voltant del 2010, es contemplen les dues possibilitats, enderrocar-ho, o conservar-ho com espai públic i utilitzar part de les seves infraestructures... Dir que el primer que se'm passa pel cap seria que s'enderroquessin, ja que el formigó... que vols que et digui.... no és precisament un cas d'arqueologia industrial, sinó més aviat de desconcert industrial del final del franquisme... Hi ha però qui pensa que de mantenir-la hi ha més possibilitats de que els ciutadans se n'aprofitin d'un nou espai cultural i verd, d'esbarjo físic i intel·lectual, i així allunyar-ho de tentatives especulatives amb el sol.... ara amb la crisi la cosa potser no seria tan bèstia, però des que es planteja el tema i amb l'arribada de la diagonal al mar... la cosa podia ser apetitosa per especulacions que poc tindrien a veure amb els interessos del ciutadans de Sant Adrià. Es per això que l'Alcalde de la Vila, demana la manifestació amb el seu vot als ciutadans, sobre el futur de l'espai.

Del 17 al 23 de novembre es podrà anar a votar si s'està empadronat a la Vila.

Com no, la pregunta és una mica com el referèndum de l'OTAN eh....

Creieu que s'han de conservar i reutilitzar les 3 xemeneies, sense condicionar el pressupost municipal ni els espais per als futurs equipaments?

Jo diria que esta molt pensada per un SI oi?